Gminne Biegi Przełajowe
Dnia 8.10.21 r. Nasi Uczniowie wzięli udział w Gminnych Biegach Przełajowych - Brąswałd 2021 . Najlepsze wyniki uzyskali : Helena Godlewska - 6 miejsce i Grzegorz Cieszkowski - 8 miejsce. W klasyfikacji drużynowej wywalczyliśmy miejsce 4!
Mistrzostwa w Lekkiej Atletyce
1 .10.2021r. uczniowie Niepublicznej Szkoły Podstawowej w Słupach wzięli udział w Mistrzostwach Gminy Dywity w Lekkiej Atletyce. Najlepiej w nich wypadł Igor Bieliński uczeń klasy V zdobywając brązowy w biegu na 300 m. Pomimo licznych starań i dużego wysiłku pozostali uczniowie obeszli się smakiem, ale nabyli kolejne tym razem sportowe doświadczenie. Serdecznie gratulujemy !
Warsztaty Warmińskie rzemiosło
Dnia 29.09.21 uczniowie klas 4 - 8 wzięli udział w bardzo ciekawych warsztatach "Warmińskie Rzemiosło" prowadzonych przez Panią Jadwigę Orzełek i Pana Łukasza Ruch. Uczniowie poznali tradycyjne stroje warmińskie, mieli możliwość posłuchania gwary warminskiej oraz zapoznania się z tradycyjnymi formami rzemiosła warmińskiego.
Warsztaty w ramach Olsztyńskich Dni Nauki
Dnia 22 września uczniowie klasy 8 wzięli udział w dwóch warsztatach na Uniwersytecie Warmińsko- -Mazurskim zorganizowanych w ramach Olsztyńskich Dni Nauki.
Podczas pierwszego warsztatu "Obraz z kwiatów " uczniowie wykonali obraz z kwiatów utrwalonych metodą zielarską. Rośliny do kartek zostały przyklejone za pomocą kleju o barwi białej, który po zaschnięciu stał się przezroczysty i niewidoczny. Uczestnicy otrzymali materiał roślinny (lawenda, gipsówka, trawy ozdobne, mak polny) do wykonania kwiatowego obrazu, który zabrali ze sobą.
W trakcie drugiego warsztatu "Wiem co jem - ziemniaczany duet - czipsy i frytki " - uczniowie dowiedzieli się dlaczego ziemniaki ciemnieją. Omówione zostały czynniki wywołujące ciemnienie miąższu bulw. Samodzielnie wykonali ocenę tego zjawiska po 10 minutach od przekrojenia bulw. Wykonali również ocenę jakości chipsów i frytek. Ocena bulw świeżych została wykonana w 9 stopniowej skali w oparciu o barwne wzorce duńskie.
Na koniec uczniowie degustowali frytki i czipsy zrobione z ziemniaków przemarzniętych i nieprzemarzniętych - dokonali oceny, które smakują lepiej.
Olsztyńskich Dni Nauki- on-line
Uczniowe klas 1-3 w ramach Olsztyńskich Dni Nauki brali dziś udział w lekcji on-line ,,Nie każdy koń jest taki sam" prowadzonej przez prof. dr Jan. Zbigniewa Jaworskiego w Katedry Hodowli Koni i Jeździectwa . Dowiedzieli się wielu ciekawostek na temat koni